שילוב של עיבוד רגשי בדיונים: מידע ועזרים
למידה משמעותית עוברת דרך הרגש והחוויה, מעניקה להם מקום והכרה, ומגייסת אותם ככלים להגברת המעורבות והסקרנות סביב הנושא הנלמד.
נתינת המקום לממד הרגשי בחוויתם של התלמידים חשובה גם מפני שהיא מאפשרת להציף אל פני השטח עולם שלם שמצוי בדרך כלל ב"קרקעית" הים של הכיתה, ושמייצר זרמים תת קרקעיים רבי עוצמה המשפיעים על התנהגותם של התלמידים, יחסיהם ועמדותיהם. העיבוד הרגשי מאפשר למורה לפרש טוב יותר את ההתרחשות בכיתה, ועשוי לסייע בהשקטה ובהרגעה של "זרמים" רגשיים חזקים ובעלי כוח מפרק.
כאשר מקיימים דיונים בנושאים שנויים במחלוקת, נתינת מקום לממד הרגשי של נושא הדיון חשובה שבעתיים: לעתים, התלמידים מחזיקים במטען רגשי רב סביב נושא הדיון. מצד אחד, חלק מתפקידינו כאנשי חינוך הוא לסייע להם לעבדו ולבחון אותו במרחב בטוח ובאופן בונה ומצמיח. מצד שני, אם לא נאפשר לתלמידים לעבד את המטען הרגשי הזה, הם לא יצליחו להתפנות לחשיבה ולהקשבה, יחושו תסכול, ואולי אף יתפרצו באופן שיגרום ל"פיצוץ" השיעור.
היכן נכון לשלב עיבוד רגשי?
בעת הבנייה של מערך דיון, ניתן לשלב שאלות המתייחסות לפן הרגשי בחוויה של התלמידים בדיון עצמו (לדוגמה: "האם מישהו חושב שהסרטון שראינו מעליב?").
אפשרות נוספת היא לשלב שאלות והנחיות המעודדות עיבוד רגשי במסגרת סבבי פתיחה וסיום כיתתיים (לדוגמה: "ספרו על מישהו ששמחתם לפגוש היום"; "איך אתם מרגישים כעת, בסוף הדיון?").
בעת ההנחיה של דיון, ניתן וחשוב לאפשר עיבוד של רגשות התלמידים בכל מקום שבו הם מופיעים – באופן צפוי או מפתיע, סמוי או גלוי. לדוגמה: אם תלמידה סיפרה שסביה עלו ארצה חוו אפליה גזעית, חשוב להתעכב ולשאול על הרגשות שהתעוררו בעקבות כך אצלה ואצלם. אם תלמיד הביע עמדה נחרצת כנגד הידברות בין יהודים לערבים, ניתן לומר לו שנראה ששפת הגוף שלו ביטאה כעס, ולשאול אם הוא אכן חש רגש כזה, ומאילו חוויות הדבר נובע.
עזרים לעיבוד רגשי
כדי להקל עליכם, פיתחנו עבורכם עזרי הוראה ייחודיים שעשויים לסייע בשילוב עיבוד רגשי בסבבי פתיחה וסיום.
ניתן להשתמש בכלים אלה שוב ושוב מול אותה הכיתה, ובכל פעם הם יהיו רלוונטיים ויאפשרו לתלמידים להציף אל פני השטח מגוון של רגשות ותחושות.
כרטיסיות היגדים רגשיים כרטיסיות אלה מציעות מגוון רחב של היגדים רגשיים להשלמה. ההיגדים פתוחים ומאפשרים השלמה באינסוף דרכים. הם חלקיים, ומשום כך מגרים את התלמידים להשלימם – ודרך כך, להתחבר לרגשותיהם ולבטאם. אנו ממליצים להיעזר בכרטיסיות בסבב כיתתי באופן הבא: לפזר את הכרטיסיות על הרצפה, לבקש מכל תלמיד/ה לבחור כרטיסייה אחת ולהשלים את ההיגד המופיע בה, ואחר כך, בסבב, לשתף את הכיתה בהיגד שבו בחרו ובאופן שבו הם רוצים להשלימו. אנו מודים לד"ר אריאלה בארי בן ישי שהגתה את רעיון כרטיסיות ההיגדים והייתה שותפה מלאה ליצירתן. |
דף רגשונים כולנו רוצים שתלמידינו יבטאו רגשות באופן חופשי, אבל… מה אם המילון הרגשי שלהם מצומצם והם לא מוצאים מילים לביטוי הרגשות? אחד הפתרונות למצב כזה הוא פנייה לעולם שנגיש לתלמידים באופן יומיומי – עולם הרגשונים (ה"אימוג'יז"). דף הרגשונים מציג מגוון רחב של מילים רגשיות בצירוף איורי-רגשונים. בסבב הפתיחה או הסיום, תוכלו לחלקו לתלמידים ולבקש מהם לבחור מתוכו רגשון שמבטא בצורה הטובה ביותר תחושתם ברגע זה. כך, הרגשונים יוכלו להפוך לעוזרים הקטנים שלכם, ולעודד שיח רגשי פתוח וכן בכיתה. |